JULETID – Glaserte epler, sukkerspinn, pepperkaker, hva heter de på fransk?

Nå er det snart jul, og gatene er julepyntet. På våre franskkurs har elevene mange spørsmål om julevokabularet. Denne uken spurte en av våre elever sin lærer om navnet på sitt favorittgodteri. Sjekk svaret!

Her lukter det kanel [« Ça sent la cannelle ! »] og sukker. Der kan du kjøpe noe tradisjonelt som ullvotter [des moufles en laine] og også andre mer utradisjonelle gjenstander. Det glitrer [« Ça brille (de tous les côtés) ! »], og det spilles munter musikk. Ja, du har kommet til et de mange julemarkedene [un marché de Noël] som dukker opp i Norge i desember.

Denne uken fortalte en av våre elever om sin tur med pariserhjulet [la grande roue] på julemarkedet ved Karl Johans gate. Etter å ha nytt den fine utsikten, spiste hun også glaserte epler med barnebarnet sitt. Hva heter dette på fransk? Pommes glacées, kanskje? Det kunne de godt ha hett, for glaserte kastanjer heter jo marrons glacés. Men de har et finere navn enn som så: pommes d'amour (kjærlighetsepler). Det er vanskelig å finne ut hvor uttrykket kommer fra – og også hvor oppskriften kommer fra. Ifølge Wikipedia ble candy apples først laget i New Jersey i USA på begynnelse av 1900-tallet, men de brukte nok ikke lang tid på å reise til Europa.  

Sukkerspinn


På julemarkedet kan du også få en klassisk tivoli-søtsak: sukkerspinn. Hva kan det hete på fransk, filage de sucre? Nei, svaret er noe helt annet: Vi kaller det barbe à papa, pappas skjegg. Det kommer også fra den andre siden av Atlanteren, og maskinen for å spinne sukkeret ble oppfunnet av to menn i Nashville: en godteri-maker og – tro det eller ei – en tannlege. De ville (underlig nok) lage noe som ikke inneholdt så mye sukker. For den som husker barnebøkene og tegnefilmene om Barbapapa, er det lett å se sammenhengen mellom den fleksible fasongen til medlemmene av barbafamilien, og det florlette, fluffy spinnet på pinne.

Pepperkaker


Hva med pepperkaker? Kan de hete gâteaux au poivre? Opprinnelig var hovedkrydderet pepper, men det ble etter hvert erstattet av kanel, ingefær, kardemomme og nellik. Kanskje kan vi kalle den norske pepperkaken biscuit de Noël norvégien, et alternativ kunne være sablé de Noël aux épices.

God førjulstid!

 



Et franskkurs som julegave!

Atelier24s team har satt sammen
et flott program for vårsemesteret 2023!
Kanskje finner du den perfekte julegaven der,
eller hva med å unne deg selv
et nytt prosjekt for det nye året?
 

Kontakt oss