Nobelprisen i litteratur tildelt Annie Ernaux. Hurra!

Denne prisen belønner en eksepsjonell karriere. I nesten femti år har Annie Ernaux begeistret oss med blendende, rørende romaner som med skarphet og uten patos beskriver de glemtes hverdagsliv og understreker store urettferdigheter i samfunnet (foto: Agence Opale, Alamy Stock Photo).

Allerede i fjor var det mange som spådde tildelingen av Nobelprisen til den franske litteraturstorheten Annie Ernaux. Tolv måneder senere er det skjedd. Hun er den 16. franske forfatteren som har satt navnet sitt på denne prestisjetunge listen. 8 år etter Patrick Modiano, 14 år etter Jean-Marie-Gustave Le Clézio. Reaksjonene har vært mange siden kunngjøringen fra det svenske akademiet.

For forfatteren Didier Éribon, «ga bøkene hennes, så vakre og så mektige, en stemme til de dominerte klassene, og til frigjøring av kvinner». Det som alle peker på er den eksemplariske karakteren av hennes kamp og hennes engasjement. President Macron uttalte at verkene til Annie Ernaux har bidratt til byggingen av et kollektivt og intimt minne.

Ansvaret for å fortsette kampen mot urettferdighet

Forfatterens egne første ord etter kunngjøringen var knyttet til det ansvaret en slik pris medfører – ansvaret for å fortsette kampen mot urettferdighet, til fordel for kvinner og alle dem som føler seg tilsidesatt i samfunnet.

Det var i 1974 at Annie Ernaux ga ut sin første roman Les armoires vides. Hun var da 34 og den unge kvinnen definerte seg som en klasseavhopper. Hun forlot den beskjedne bakgrunnen til foreldrene, kaféeiere i Normandie, for å studere litteratur. Hun underviste deretter på en videregående skole. Det er denne klassereisen som er en rød tråd gjennom hennes først bok og som i en eller annen form har preget hele hennes litterære univers.

I La place (1983) beskriver hun sin far. Hun ønsket at skrivingen skulle være så nøytral som mulig for å holde seg nær fakta og ikke forråde sin familie. Forfattere som Édouard Louis fant en kraftig inspirasjonskilde i bøkene hennes.

Les années (2008) var en stor suksess i Norge. Annie Ernaux bruker som utgangspunkt bilder som minner henne ulike faser av livet hennes. Hun forteller om hvordan hverdagen hennes var på hvert av disse tidspunktene. Underveis gjør hun denne svært personlige historien til et universelt vitnesbyrd om utviklingen av det franske samfunnet.

Filmatiseringen av boken L’événement (2000) vises for tiden i Oslo. Selvbiografisk forteller den om den vanskelige veien til abort av en ung kvinne som føler seg i en tvangstrøye skapt av den rådende konservatismen, men som er fast bestemt på å hevde sin valgfrihet.

La deg begeistre av Ernaux' forfatterskap...
La place av Annie Ernaux
La place  – 1983

[Mon père] s'énervait de me voir à longueur de journée dans les livres, mettant sur leur compte mon visage fermé et ma mauvaise humeur. La lumière sous la porte de ma chambre le soir lui faisait dire que je m'usais la santé. [...] Devant la famille, les clients, de la gêne, presque de la honte que je ne gagne pas encore ma vie à dix-sept ans, autour de nous toutes les filles de cet âge allaient au bureau, à l'usine ou servaient derrière le comptoir de leurs parents.

L'événement (Hendelsen) av Annie Ernaux
L'événement (Hendelsen) – 2000

D'avoir vécu une chose, quelle qu'elle soit, donne le droit imprescriptible de l'écrire. Il n'y a pas de vérité inférieure. Et si je ne vais au bout de la relation de cette expérience, je contribue à obscurcir la réalité des femmes et je me range du côté de la domination masculine du monde.

Les Années av Annie Ernaux
Les années  – 2008

Tout s'effacera en une seconde. Le dictionnaire accumulé du berceau au dernier lit s'éliminera. Ce sera le silence et aucun mot pour le dire. De la bouche ouverte il ne sortira rien. Ni je ni moi. La langue continuera à mettre en mots le monde. Dans les conversations autour d'une table de fête on ne sera qu'un prénom, de plus en plus sans visage, jusqu'à disparaître dans la masse anonyme d'une lointaine génération.


« Je me considère comme un exilée de l'intérieur. Je crois que c'est au fond la meilleure façon de dire pourquoi j'écris » sier Annie Ernaux i denne videoen.
 

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!