SPRÅK | Hvor kommer navnene på ukedagene fra?

I forrige uke lærte nybegynnerne på vårt franskkurs Senior 1 ukedagene. Dette er en fin anledning til å se på opprinnelsen og betydningen til disse navnene. Finnes det forskjeller mellom fransk og norsk?

Uken har syv dager. Dette har blitt grunnlaget for organiseringen av våre samfunn, uken gir rytme til arbeid og sosialt liv. Men hvorfor akkurat syv dager? Hvis lengden på et år er satt lik tiden for jordens rotasjon rundt solen, og hvis lengden av en dag er lik tiden for jordens rotasjon rundt sin egen akse, hvor kommer 7-dagersuken fra?

Det er svært vanskelig å datere opprinnelsen, men arkeologer har funnet en 4000 år gammel assyrisk kalender med 7-dagers uker. Tallet syv var da sterkt knyttet til månens rotasjoner. På syv dager fullfører månen en fjerdedel av sin bane. Alle spesialister er forresten enige om den symbolske verdien av 7-tallet. Syv som symbolsk tall finnes allerede i svært gamle tekster som for eksempel historien om tyrannkongen Gilgamesj fra det andre årtusen f.Kr.

Romerne ga dagene navn etter de vandrestjernene de kjente.

Romerne tok i bruk 7-dagers uke et sted mellom 1. og 3. århundre. De ga deretter dagene navn etter de vandrestjernene de kjente. Dermed fikk de solens dag (dies Solis), månens dag (dies Lunae), dagen for Mars (dies Martis), dagen for Merkur (dies Mercuri), dagen for Jupiter (dies Iovis), dagen for Venus (dies Veneris), og dagen for Saturn (dies Saturni). Systemet spredte seg deretter over hele Romerriket.

solarsystem

På moderne fransk er navnene på de første fem dagene i uken en direkte oversettelse fra latin. Skrivemåten har blitt justert over tid: lundi, mardi, mercredi, jeudi og vendredi. De to siste dagene har tapt forbindelsen til Saturn og solen. Samedi har sitt navn fra sabbatsdagen (dies Sabbati) og dimanche (som i Frankrike nå er sett som den siste dagen i uken) fra Herrens dag (dies Domenicus).

På norsk er søndag og mandag fortsatt godt forbundet med sola og månen. Tirsdag, onsdag, torsdag og fredag er knyttet til de norrøne gudene Ty (Týr), Odin, Tor og Frigg. Når det gjelder lørdag, er dette navnet avledet fra norrønt laugardagr, dagen da folk vasker seg.


La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!

læreboken på nivå A1
FRANSKURS FOR SENIORER
Frisk opp fransken din

På torsdager kl. 10:30-12:00 har vi et hyggelig franskkurs for begynnere. Der du vil kunne aktivere og utvide fransken din. Læreren sikrer at alle trives og føler seg inkludert.

mer info