Uke 43 | Gi mer plass til fransk i livet ditt

Sjekk hva Atelier24 har plukket ut for deg denne uken!

Hver uke foreslår vi noen bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiter som gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land. I uke 43 foreslår Emmanuel en dokumentar om Macrons diplomatiske rolle før krigen i Ukraina startet, Hélène vil gjøre deg bedre kjent med den franske revolusjonen og Thierry gleder seg til Jane Birkins konsert i Oslo. Fire franske filmer vises også i Oslo for tiden. [Vi oppdaterer våre tips to ganger i uken.]

EMMANUEL ANBEFALER:
En enestående dokumentar om starten på krigen i Ukraina

Plakat til dokumentaren “Un président, l'Europe et la guerre”

POLITIKK | Un président, l'Europe et la guerre
Produsert av den franske TV-kanalen France 2
Tilgjengelig på nrk.tv >


1. januar 2022 overtar Frankrike presidentskapet i Rådet for den europeiske union. Den franske presidenten har til hensikt å presse på, sammen med sine partnere, for å oppnå mange reformer. Men krigen i Ukraina forstyrrer planene hans. Et lamslått Europa må, på egen jord, møte sin alvorligste krise siden andre verdenskrig. Det er i denne sammenhengen Guy Lagaches kamera følger den franske presidenten og hans diplomatiske rådgivere; ved Elysée-palasset og under Europaturer, fra krisens første dager, en måned før krigen og frem til i dag.

Denne franske dokumentaren, som sendes av NRK, bidrar til å vise hvorfor Macron fortsetter å ønske å gå i dialog med Putin angående krigen i Ukraina. Språket som brukes er diplomatiets, men norske undertekster gjør dokumentaren tilgjengelig for alle.

Se dokumentaren >

HÉLÈNE ANBEFALER:
En spennende dokumentarserie for historieelskere

Programmet "Laissez-vous guider"

HISTORIE | Laissez-vous guider : la Révolution française
Stéphane Bern, Lorànt Deutsch 
Dokumentarserien vises på Youtube.
Se episoden >


Jeg elsker historie og er alltid på utkikk etter gode programmer om mine favorittperioder. Jeg oppdaget nylig dokumentarserien Laissez-vous guider. Hvis du vil lytte til fransk mens du lærer spennende ting om Paris under den franske revolusjonen, er dette programmet for deg!

Programlederen Stéphane Bern og skuespilleren Lorànt Deutsch tar deg med på en historisk Paris-reise som lar deg gjenoppleve den franske revolusjonens store øyeblikk. De forteller om de uunngåelige hendelsene i denne perioden og de mest uforglemmelige anekdotene knyttet til den franske revolusjonen. Fortidens bygninger, som Bastille-festningen, gjenfødes takket være imponerende 3D-bilder.

Anbefales for nivå B2 – Språket kan være litt komplekst, men det er et veldig visuelt program med mange rekonstruksjoner som hjelper forståelsen. Perfekt for historieelskende frankofile!

THIERRY ANBEFALER:
En unik mulighet til å bli kjent med et fransk ikon

Jane Birkin

KONSERT | Jane Birkin | Oh pardon, tu dormais ! 
Oslo World – Rockefeller Music Hall, Oslo
2. november 2022 – kl. 20 – Dørene åpner kl. 19. 


Så langt tilbake som jeg kan huske, har Jane Birkin vært en del av livet mitt. Moteikon, sangerinne, skuespillerinne, manusforfatter, regissør, aktivist. Som barn lo jeg av eventyrene til den morsomme duoen hun dannet på kino sammen med Pierre Richard. Som tenåring lot jeg meg rive med av feberen rundt filmer som La pirate av Jacques Doillon.

Stemmen hennes har alltid vært der som en musikalsk tilstedeværelse. Som sangerinne har hun vært en utrettelig ambassadør for Serge Gainsbourgs univers. Jeg husker konsertene hennes på Bataclan, deretter på Casino de Paris. Jeg husker tolkningskunsten hennes for å formidle tekstenes poesi og ironi. Jeg husker hennes silhuett, skjør og kraftig på samme tid.

På albumet Oh pardon, tu dormais som er utgangspunkt for denne konserten, synger Birkin sine egne tekster. Ikke gå glipp av dette sjeldne øyeblikket som festivalen Oslo World tilbyr oss!

fotos: (1) Raphael Salzedo / Alamy Stock Photo, (2) Oslo World

PÅ KINO | AU CINEMA
Fire fransktalende filmer vises denne uken

Plakat til filmen "Hendelsen"

En sterk filmatisering av Annie Ernaux' mesterverk
L'événement (Hendelsen)

en film av Audrey Diwan (2021)
med Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein


Anne er et frittenkende menneske og en engasjert og flink litteraturstudent i Frankrike på 1960-tallet. I helgene drar hun hjem til foreldrene, et vanlig ektepar som driver en kafé og underholder seg ved å høre på radio. Plutselig skjer det som får det velsmurte og dagligdage maskineriet til å gå i stå: Anne er gravid! Hun vil ikke ha dette barnet. Ikke nå! Dermed begynner en desperate jakt på en løsning som fort gir Anne følelsen av en enorm ensomhet foran leger, venner og et samfunn som snur det døve øret til.

Hendelsen er en sterk og kompromissløs filmatisering av verket til en av Frankrikes viktigste samtidsforfattere, Annie Ernaux. Nedtellingen av svangerskapsukene preger historien og blir som et gradvis oppført stengsel som samfunnet ønsker å holde Anne inne i. Hendelsen vant Gulløven ved filmfestivalen i Venezia i 2021.

Filmen kan ses bl.a. på Vega scene. Mer info >

plakat til filmmen Notre-Dame i flammer

En film som holder deg på kanten av stolen helt til siste sekund
Notre-Dame brûle (Notre-Dame i flammer)

en film av J.-J. Annaud (2022)
med Samuel Labarthe, Jean-Paul Bordes, Mikaël Chirinian


Filmen tar deg med på innsiden av flammehavet i Notre-Dame de Paris da katedralen brant 15. april 2019. Gjennom bruk av autentiske opptak fra selve dagen og fantastisk oppbygde filmsett gir filmskaper Annaud deg opplevelsen av å være med den dagen det skjedde. Du føler virkelig varmen fra flammene og stresset hos de heltemodige brannkonstablene som satte livet på spill for å redde den uvurderlige bygningen og de betydningsfulle relikviene. Filmen holder deg på kanten av stolen helt til siste sekund.

Jean-Jacques Annaud har stålkontroll på regien, som han også hadde det både på Rosens Navn, Syv år i Tibet og mange andre kjente filmer. Gå ikke glipp av muligheten til å se denne filmen på kino. Den er laget for det store lerretet! – Omtale fra NFKino.no

Mer info om filmen og forestillingene >

Plakat til filmen Caché

En mørk film med urovekkende stemning og politisk skarphet
Caché (Skjult)

en film av Michael Haneke (2005)
med Juliette Binoche, Daniel Auteuil


Caché er kanskje Hanekes mest tilgjengelige film til nå, og derfor også den mest skremmende. Vi blir kjent med et ektepar i 50-årene, spilt av Juliette Binoche og Daniel Auteuil, og deres sønn. En helt normal familie i et helt normalt boligstrøk. Men en dag får de en videokassett i posten. Noen filmer dem i skjul. Det kommer flere kassetter, og brevene som følger videoene, blir mer og mer makabre og personlige. Familien forsøker å holde fasaden, men den ukjente avsenderen går dem på nervene og får fram skjulte sider bak familieidyllen. Omtale fra vegascene.no

I et interview fra 2014 som kan finnes på montages.no, uttalte Haneke: «når noen lyver i en dårlig film, eller i et dårlig teaterstykke for den saks skyld, legger man umiddelbart merke til det. Slik er det ikke i det virkelige liv, der legger man ikke merke til det. Slik er det også i Caché. Det befinner seg mange løgner i den filmen, og man skal ikke ta alt rollefigurene sier for gitt. Tro ikke alt du hører, tro ikke alt som blir sagt. I Caché er det slik som i det virkelige liv.»

Mer info om filmen og kommende forestillinger >

Plakaten til filmen “Amour”

Et kammerspill om kjærlighet, alderdom og familie
Amour 

en film av Michael Haneke (2012)
med Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert


Georges og Anne er et par i 80-årene som bor i en stor leilighet i Paris. De er velutdannende, pensjonerte musikklærere. Deres datter, som også er musiker, bor i utlandet med sin familie. Når Anne en dag blir rammet av slag, blir kjærligheten, som har holdt paret sammen gjennom så mange år, satt på prøve.

Dette er Michael Haneke ømmeste – og muligens en av hans beste filmer. Hans mesterlige regi og det gode skuespillet gjør dette til en stor opplevelse. Amour er et kammerspill om kjærlighet, alderdom og familie, med ekstraordinære skuespillerprestasjoner.

Michael Haneke (født i 1942) regnes som en av vår tids viktigste filmskapere. I 2009 vant Det hvite båndet Gullpalmen i Cannes. Med Amour har Haneke havnet i det eksklusive selskapet av fem regissører som har vunnet Gullpalmen i Cannes to ganger. Omtale fra vegascene.no

Mer info om filmen og kommende forestillinger >

ET FRANSKKURS | UN COURS DE FRANÇAIS
Et hyggelig 4-ukers bokprat-kurs rundt en av Ernaux' mest kjente bøker

Boken “La place” av Annie Ernaux

La place
av Annie Ernaux

tirsdager kl. 17:00-18:30
fra 22. november til 13. desember 2022
4 økter – 1790 NOK 
Atelier24, Torggata 10, Oslo
Påmelding >

Hos Atelier24 var vi – som så mange – så glade for at Annie Ernaux ble tildelt Nobelprisen i litteratur. La place er en av hennes viktigste bøker, og Hélène inviterer til et spennende bokprat-kurs viet denne korte romanen (ca. 100 sider).

Boken har hennes far som hovedkarakter og beskriver hvordan relasjonen far–datter endret seg over tid parallelt med Ernaux' stigende sosiale status. Den er lett å lese og åpner for mange diskusjoner om familie, generasjonsmotsetninger, sosialt hierarki og klassereiser. Bli med!

For å bli bedre kjent med Annie Ernaux (født i 1940) og hennes forfatterskap, les artikkelen vi nylig har publisert da hun ble tildelt Nobelprisen i litteratur >

La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg. 
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!