Hélène inviterer til en filosofi-kafé
Hva er lykke? Er det å erkjenne plikten det samme som å gi opp sin frihet? Er vi ansvarlige for alle våre handlinger? Har ord makt til å endre ting? Kan ulikhet være rettferdig?
Hvis du ønsker å diskutere slike spørsmål i en vennlig og avslappet atmosfære på fransk, er Café Philo noe for deg! Hélène foreslår et utvalg filosofiske tekster som vi skal utforske sammen, for å gi næring til en åpen og fruktbar diskusjon. Kurset starter neste uke. For å finne ut mer om det har vi gjennomført et lite intervju med Hélène.
Hvorfor inviterer du til en filosofi-kafé?
Jeg elsker filosofi og gikk ofte på filosofi-kaféer i Paris. Dette er blitt veldig vanlig de siste årene, med mange ulike tilbud. Dette er en fin måte å oppdage filosofiske tenkere og tekster på, uten å måtte gå detaljert inn i en tekstanalyse. Det er mer en mulighet til å dele ideer om filosofiske temaer, som også opptar moderne mennesker og som er relevant for aktuelle problemstillinger.
Hva vil du si til dem som blir skremt når de hører ordet filosofi?
Hvis vi går tilbake til etymologien så er filosofi «kjærligheten til visdom». Det er ingen grunn til å være redd for hverken kjærlighet eller visdom! Vi trenger ikke se på filosofi som noe svært vanskelig og høytsvevende, men heller noe som hjelper oss å tenke over våre daglige bekymringer. Det er alltid spennende å utvikle sin egen horisont ved å oppdage tenkere og filosofer som har skrevet om de store temaene. Ingen trenger å være bekymret for at dette er for krevende for dem. Dessuten vil jeg velge korte tekster.
Trenger du mye kunnskap om filosofi for å kunne delta?
Nei, ikke i det hele tatt! Jeg vil plukke ut relevante tekster og tema som vi kan snakke om. Det vil være tilstrekkelig å lese teksten og være åpen for å diskutere den. Det er absolutt ikke behov for å ha studert filosofi eller lignende. Dette er ikke et akademisk kurs. Tanken bak filosofi-kaféer i Frankrike er å skape et sted for debatt og nye ideer. Veilederne leder samtalen og illustrerer problemstillingene, bl.a. ved å henvise til filosofer og andre tenkere, men det sentrale er debatten mellom deltakerne.
Kurset er først beregnet for elever på avansert nivå. Målet er å berike ordforråd, styrke generelle språkevner, og være i stand til å utrykke nyanser. Vi åpner imidlertid også et kurs på nivå B1/B2. Hvordan vil du jobbe på dette nivået?
Først vil vi velge svært korte tekster. Ved støtte oss på teksten vil vi lære å strukturere argumentene våre for å kunne fremføre ideer. Kurset gir mulighet til å ta del i mer avanserte samtaler og lære det ordforrådet som man trenger for å diskutere. Det viktigste er å kunne drive frem en debatt mellom deltakerne.
Har du en filosof du gjerne vil anbefale?
Jeg er interessert i alle filosofer som har spørt seg om menneskets sted i naturen og den gjensidige avhengigheten mellom menneskene og resten av livet på jorden. Samtidig må jeg si at en av mine favorittfilosofer er Camus. La Peste (som for øyeblikket finnes på norsk hos Norli) er jo superaktuell. For å forstå hans filosofiske grunntanker og tilnærming er Le mythe de Sisyphe en god start.
Café philo B2/C1
torsdager kl. 17:00-18:00
fra 23. juli til 20. august 2020
5 kursøkter – 1420 NOK
Lærer: Hélène Jollivet
Kurssted: Atelier24, Torggata 10, Oslo