Uke 18 | Gi mer plass til fransk i livet ditt
Sjekk hva Atelier24 har plukket ut for deg denne uken!
Hver uke foreslår vi noen bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiter som gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land. I uke 18 kan du bli kjent med den franske serien 18h30, se den nye filmen av den anerkjente regissøren Jacques Audiard eller skaffe deg billetter til Poquelin II på Nationaltheatret. [Vi oppdaterer våre tips to ganger i uken.]
SERIER | SÉRIES
En øm perle med finesse og humor
18h30
2 sesonger – Arte.tv
med Pauline Etienne, Nicolas Grandhomme
Serien 18h30 er tilbake med en ny sesong som strømmes på den fransk-tyske kanalen Arte. Noen av våre elever er allerede godt kjent med Éric og Mélissa, to kolleger som etter jobben tar følge til bussholdeplassen. I løpet av den første sesongen beveger samtalene seg gjennom det banale over til det nære og personlige med stemningskifter som går fra komedie til drama.
Den nye sesongen har fortsatt det korte formatet som gir serien sin fine dynamikk. Hver episode varer rundt 5 minutter, noe som passer bra for deg som lærer fransk. Den første episoden starter akkurat som i sesong 1, men plutselig stopper skuespillerne og vi oppdager at det vi ser, er filmingen av den aller første episoden. De som spiller Éric og Mélissa, heter nå Arnaud og Judith og er et par.
PÅ KINO | AU CINÉMA
En troverdig, vakker og rå skildring av kjærlighet i teknologiens tidsalder
Les Olympiades (Paris: En kjærlighetshistorie)
en film av Jacques Audiard (2022)
med Lucie Zhang, Makita Samba, Noémie Merlant
Paris: En kjærlighetshistorie er en fortelling om dating, sex og kjærlighet i det tjueførste århundre, satt i Paris. Historien kretser rundt tre unge mennesker i deres ulike forsøk på å balansere jobb, sex og kjærlighet, og de er venner og elskere om hverandre. Émilie mangler retning og driver fra jobb til jobb, mens den nyutdannede læreren Camille forsøker å unngå å blande sex og kjærlighet. Samtidig får Nora et tøft møte med studentlivet og storbyen når de andre medstudentene forveksler henne med en kjent pornostjerne, Amber.
Den anerkjente regissøren Jacques Audiard – som blant annet har laget Profeten og Rust og bein, i tillegg til Cannes-vinneren Dheepan – trekker oss inn i en troverdig, vakker og rå skildring av kjærlighet i teknologiens tidsalder.
Du kan se filmen på Vega scene. Mer info >
og også på Ringen, Vika og Gimle kino. Mer info >
Energisk portrett av generasjon Y
Rien à foutre
en film av Julie Lecoustre, Emmanuel Marre (2021)
med Adèle Exarchopoulos
Cassandra bruker tiden mellom flyvertinne-jobbene på å drikke mini-spritflasker fra duty free, søke bekreftelse fra menn på Tinder, og feste med tilfeldige mennesker hun møter i de ulike byene hun lander i. Hun har ikke noe imot å ta på seg ledige vakter, men hun jobber for et lite selskap og får dårlig betalt. Drømmen er å jobbe for et mer renommert flyselskap, men det kan være vanskelig å oppnå med hennes utsvevende livsstil.
Rien à foutre er et lavmælt drama, og oppleves nesten som en dokumentar. Det føles så virkelig at man kunne trodd at vi følger en ekte flyvertinne på jobben, med alle små og store utfordringer det innebærer, og vi blir desto mer knyttet til Cassandra på hennes vei til å bli voksen. Vi får ta del i hva det vil si å være en del av et globalisert arbeidsliv, på godt og vondt. Filmen bæres frem av Adèle Exarchopoulos’ nærvær i bokstavelig talt hver eneste scene.
Du kan se filmen på Vega scene. Mer info om forestillingene >
En umistelig begivenhet for alle filmentusiaster
Vivre sa vie (Leve sitt liv)
en film av Jean-Luc Godard (1962)
med Anna Karina
Leve sitt liv er en av Godards vakreste og mest stilrene filmer. Gjennom tolv tablåer presenteres vi for Nana, i Anna Karinas ikoniske og uforglemmelige skikkelse. I løpet av filmen går hun fra et døende ekteskap og en jobb i en platebutikk til en tilværelse som prostituert.
Filmen er en av de mest kjente verkene innen Nouvelle Vague og en av Godards mest personlige filmer. Dette er hans portrett av sin kone Anna Karina, men det er også en selvbevisst meditasjon over måten han betrakter henne og virkeligheten på.
Før filmen blir det et foredrag om Godard ved leder for Cinemateket i Oslo, Jan Langlo. Foredraget varer i ca. 45 minutter.
Du kan se filmen på Vega scene på torsdag 5. mai kl. 20. Mer info >
Slående vakker reise gjennom Tibet, på søken etter fjellenes dronning
La panthère des neiges | Snøleoparden
en dokumentar av Marie Amiguet (2021)
Dokumentaren forteller om den verdenskjente naturfotografen Vincent Munier og forfatter og eventyrer Sylvain Tessons oppdagelsesferd gjennom Himalaya, i søken etter den uhyre sky snøleoparden. Oppmerksomheten må skjerpes for å se etter tegn til leoparden. Etter hvert legger de også merke til alle de andre detaljene i landskapet.
Snøleoparden er et lite mesterverk som vis gjør deg til en aktiv deltager i naturopplevelsene. Like vanskelig, og like viktig som å finne leoparden, blir det å erkjenne vårt moderne samfunns aller største svakhet: vår likegyldighet til verden rundt oss.
[Omtale fra HUMAN dokumentarfilmfestival]
Du kan se filmen på Klingenberg kino. Mer info om forestillingene >
KOMMENDE UKER | À VOS AGENDAS
En fascinerende og leken forestilling basert på komedie-dikteren Molières tekster
Poquelin II
tg STAN
Nationaltheatret
Det belgiske teaterkompaniet tg STAN er kjent for sine særegne, nyskapende og lekne tolkninger av store teaterklassikere. De kommer nå til Nationaltheatret, noe vi gleder oss veldig til! Det er ikke så ofte man kan se teater på fransk i Oslo. Gå ikke glipp av denne sjansen.
I 2003 lagde tg STAN Poquelin, som var den store franske teaterdikteren Molières egentlige etternavn. Produksjonen baserte seg på en rekke av hans skuespill, inkludert Doktor mot sin vilje, Sganarelle og Den innbilt syke.
Denne gangen baserer de seg på Den adelsglade borgeren, der Molière gjør narr av en velstående herremann som prøver å kopiere aristokratiets oppførsel og livsstil, og Den gjerrige, en tragikomedie om sparsomhet, pervertert maktutøvelse, grådighet, generasjonskonflikt, sannhet og løgner. [Omtale fra nationaltheatret.no]
Nationaltheatret, 13. og 14. mai – Mer info om forestillingene >
La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg.
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!