Uke 42 | Gi mer plass til fransk i livet ditt
Sjekk hva Atelier24 har plukket ut for deg denne uken!
Hver uke foreslår vi noen bøker, filmer, podkaster eller andre franske godbiter som gir deg mulighet til å lære fransk, øve eller til å bli bedre kjent med Frankrike og andre fransktalende land. I uke 42 foreslår Emmanuel en podkast om #metoo-bevegelsen, Hélène tar deg med inn i Saint-Exupérys univers og Thierry inviterer til en fargerik utstilling viet Niki de Saint Phalle. Fire franske filmer vises også i Oslo for tiden. [Vi oppdaterer våre tips to ganger i uken.]
EMMANUEL ANBEFALER:
En podkast om #metoo-bevegelsen i Frankrike
PODKAST | 5 ans après #Metoo, la société a-t-elle bougé ?
Le Temps du débat, France Culture
5 octobre 2022, 37 minutes
Lytt til podkasten...
Det er nå fem år siden #metoo-bevegelsen startet, noen få dager etter at New York Times publiserte en etterforskning av anklager mot produsent Harvey Weinstein angående seksuell trakassering, og i Frankrike har man nå nettopp fått en ny sjokkbølge med utgivelsen av Hélène Devyncks bok Impunité. Der avslører hun overgrep som en svært kjent fransk journalist skal ha begått mot mange kvinner i løpet av karrieren sin.
#metoo-bevegelsen er mer aktuell enn noen gang. Ved å lytte til denne episoden av Le temps du débat kan du få bedre kjennskap til denne pågående revolusjonen og høre om endringene som dette globale fenomenet har medført i Frankrike, både samfunnsmessig og innen den feministiske bevegelsen.
Jeg liker podkasten Le temps du débat svært godt og hører på den jevnlig. Emmanuel Laurentins program følger den offentlige debatten tett, og er en førti minutters diskusjon om et aktuelt emne.
HÉLÈNE ANBEFALER:
En liten perle, perfekt for høstkos på fransk!
TEGNEFILM | Le Petit Prince (2013)
av Mark Osborne
Streaming: Apple iTunes
Den norske versjonen kan også ses via Filmoteket.no
Filmen – som passer både for barn og voksne – er inspirert av den berømte klassikeren med samme navn fra 1942, skrevet og illustrert av Antoine de Saint Exupéry. Den er ikke en direkte adaptasjon. I denne tegnefilmversjonen møter vi ei jente som flytter inn i et nytt nabolag sammen med moren sin som er veldig opptatt av karriere og skole. Snart møter jenta Flyveren, en gammel og litt rar nabo. Han forteller en spennende historie om en liten prins som bor på en asteroide, som han en gang møtte etter et flyhavari i ørkenen. Det er en søt og poetisk historie som kanskje treffer voksne sterkere enn barn.
Le Petit Prince (Den lille prinsen) er en av favorittbøkene mine, så jeg var litt skeptisk da filmen kom, men den er faktisk fin og ganske tro mot bokens ånd. Språket er lett å forstå, og karakterene spilles av kjente franske skuespillere som Marion Cotillard, Florence Foresti og André Dussolier. En liten perle, perfekt for høstkos på fransk!
THIERRY ANBEFALER:
Bli kjent med den fransk-amerikanske kunstneren Niki de Saint Phalle
UTSTILLING | Niki de Saint Phalle
Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden
fra 16. september 2022 til 12. februar 2023
For aller første gang i Norge viser Henie Onstad Kunstsenter en stor retrospektiv utstilling med Niki de Saint Phalle (1930–2002). Hun gjorde seg først bemerket på den internasjonale kunstscenen i overgangen til 1960-tallet og var en pionér som brøt grensene for hva en kvinne kunne mene og gjøre i offentligheten.
Saint Phalle brøt grensene både for seg selv og for andre kvinner. Hun utforsket kvinners plass i samfunnet. «Jeg forsto svært tidlig at mennene satt med makten, og denne makten ville jeg ha. Ja, jeg ville stjele ilden fra dem. Jeg ville ikke akseptere de grensene min mor forsøkte å sette for meg fordi jeg var kvinne,» uttalte hun.
Hennes mest kjente figurer er frodige kvinneskikkelser kalt Nana. De forestiller enhver kvinne. Overdådige og lette, men alltid i balanse, løftet fra bakken, danser Nana-ene i en glad, uhemmet feiring av livet.
I 1971 giftet Saint Phalle med den sveitsiske kunstneren Jean Tinguely. En av deres mest kjente samarbeidsverk er Stravinsky-fontenen ved Centre Georges Pompidou i Paris (se bildet).
Utstillingen tar for seg de viktigste tematiske periodene i Saint Phalles kunstnerskap i en semi-kronologisk presentasjon.
PÅ KINO | AU CINEMA
Fire fransktalende filmer vises denne uken
En sterk filmatisering av Annie Ernaux' mesterverk
L'événement (Hendelsen)
en film av Audrey Diwan (2021)
med Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein
Anne er et frittenkende menneske og en engasjert og flink litteraturstudent i Frankrike på 1960-tallet. I helgene drar hun hjem til foreldrene, et vanlig ektepar som driver en kafé og underholder seg ved å høre på radio. Plutselig skjer det som får det velsmurte og dagligdage maskineriet til å gå i stå: Anne er gravid! Hun vil ikke ha dette barnet. Ikke nå! Dermed begynner en desperate jakt på en løsning som fort gir Anne følelsen av en enorm ensomhet foran leger, venner og et samfunn som snur det døve øret til.
Hendelsen er en sterk og kompromissløs filmatisering av verket til en av Frankrikes viktigste samtidsforfattere, Annie Ernaux. Nedtellingen av svangerskapsukene preger historien og blir som et gradvis oppført stengsel som samfunnet ønsker å holde Anne inne i. Hendelsen vant Gulløven ved filmfestivalen i Venezia i 2021.
En film som holder deg på kanten av stolen helt til siste sekund
Notre-Dame brûle (Notre-Dame i flammer)
en film av J.-J. Annaud (2022)
med Samuel Labarthe, Jean-Paul Bordes, Mikaël Chirinian
Filmen tar deg med på innsiden av flammehavet i Notre-Dame de Paris da katedralen brant 15. april 2019. Gjennom bruk av autentiske opptak fra selve dagen og fantastisk oppbygde filmsett gir filmskaper Annaud deg opplevelsen av å være med den dagen det skjedde. Du føler virkelig varmen fra flammene og stresset hos de heltemodige brannkonstablene som satte livet på spill for å redde den uvurderlige bygningen og de betydningsfulle relikviene. Filmen holder deg på kanten av stolen helt til siste sekund.
Jean-Jacques Annaud har stålkontroll på regien, som han også hadde det både på Rosens Navn, Syv år i Tibet og mange andre kjente filmer. Gå ikke glipp av muligheten til å se denne filmen på kino. Den er laget for det store lerretet! – Omtale fra NFKino.no
En hjerteskjærende film om alderdom og livets slutt
Vortex
en film av Gaspard Noé (2022)
med Françoise Lebrun, Dario Argento, Alex Lutz
Den franske regissøren Gaspar Noé tar en pause fra det voldsomme og provoserende og presenterer i stedet en rå og realistisk film om et eldre ektepars møte med sykdom og alderdom. Han skildrer deres nedgangstid uten sentimentalitet, men med en brutal realisme preget av briljant filmatisk kreativitet.
Skjermen er nesten hele tiden delt i to. Først tenker vi at det ikke kan være veldig nyttig, men så forstår vi at det er en måte å vise to personer, som har vært et par i lang tid, bli mer og mer isolert i sitt eget syke univers. Filmen føles realistisk og man blir slått av den følelsesmessige kraften.
En av de mest originale og vakre filmene som ble laget på 90-talle
Beau travail
en film av Claire Denis (1999)
med Grégoire Colin, Denis Lavant, Michel Subor, Richard Courcet
Beau travail, som ble Claire Denis’ store gjennombruddsfilm, har blitt hyllet som en av de mest originale og vakre filmene som ble laget på 1990-tallet, og den har blitt stående som et lite mysterium av en film. På et vis er den åpen og konkret, men samtidig er den ordknapp og abstrakt, og det er ganske spesielt at en film om begjær og beherskelse blant en gruppe franske fremmedlegionærer i Djibouti, har skapt slike henrykte reaksjoner.
I motsetning til Denis’ tidligere, mer realistiske og selvbiografiske filmer, trekker Beau travail veksler på litterære, musikalske og filmatiske kilder. Filmen tar utgangspunkt i trekanthistorien fra Billy Budd av Herman Melville om seksuell sjalusi, men forkaster i stor grad allegorien om godt og ondt. Denis er ikke så interessert i selve historien som i poetisk skjønnhet (formene, fargene og teksturen i landskapet, sjøen og menneskekroppene i naturlig lys), i ritualene og atferden til menn i isolasjon, og i undertrykkelsens psykologi. – Teksten bygger på omtale fra cinemateket.no
La et franskkurs være årets hyggeligste eventyr. Vi har flere kurs som passer for deg.
Sjekk programmet med å besøke våre nettsider!